Friday, July 29, 2011

Ayam Halia Berlada Hitam

Salam semua.....
Hari2 terakhir ketibaan bulan Ramadhan yang penuh barakah ini, saya kureng sikit memasak. Mood memasak pun macam down jer.... Tapi, kena juga masak buat anak2 dan keluarga. So, hari ni, saya masak ayam halia berlada hitam.

Ayam Halia Berlada Hitam


Bahan-bahan:
6-7 ketul ayam - digoreng separuh masak
10 ulas bawang putih - diketuk sahaja
1 labu bawang merah - dihiris
2 inci halia muda - dihiris
1 sdb sos tiram
1/2 ketul kiub ayam
1 sdk lada hitam biji - nak guna serbuk pun boleh, tapi kurang pedas.
Sedikit air sebagai kuah
Perasa garam dan gula

Cara-cara:
- Ketepikan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi
- Tumis bawang putih, separuh hirisan bawang besar dan halia dengan minyak yang sedikit sehingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, dan sedikit air.
- Masukkan kiub ayam, dan biarkan seketika sehingga kuah mendidih.
- Masukkan ayam, kacau rata. Biarkan seketika sehingga ayam betul masak.
- Taburkan serbuk lada hitam, perasakan dengan rama dan sedikit gula.
- Akhir sekali, masukkan lebihan hirisan bawang besar, kacau rata. Tutup api, dan angkat, hidangkan.
- Hias dengan daun sup dan daun bawang.

Selamat mencuba!

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...