Sunday, May 8, 2011

Kek Lapis Asam Hawflakes




Bahan-bahan
150gm mentega
75gm gula kastor/ gula halus
3 sdm susu pekat
4 sdm kaya asli
1 sdt esen vanila
4 biji telur saiz AA
1 sdt ovellet
*180gm tepung gandum
*1 sdt baking powder
1 sdt pewarna kuning
1 sdt pewarna hijau
30ml susu cair
Asam hawflakes secukupnya

Cara
- Pukul mentega bersama gula halus dan ovelllate sehingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga sebati.
- Masukkan susu pekat, kaya, esen vanila, tepung gandum dan baking powder. Kacau sebati.
- Masukkan juga susu cair dan kacau lagi hingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, kuning dan hijau.
- Tuang satu atau 2 senduk bancuhan kuning dalam loyang, ratakan, dan kukus selama 4 minit.
- Kemudian, susun asam hawflakes, dan tuang pulak bancuhan hijau. Selang selikan bancuhan sehingga habis.
Setiap lapisan, kukus selama 4 minit..
- Akhir sekali, kukus selama 10-15 minit. Sejukkan, dan potong......

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...