Sunday, December 12, 2010

Puding Roti Bersos Kastard

Baru try resepi ini beberapa hari lepas....


Bahan2 puding roti:
1 buku roti ( saya guna roti Gardenia )
1 tin susu sejat F&N
3 sudu besar mentega
1 cawan gula
1 biji telur
1 kotak kecil kismis ( sebagai hiasan )

Cara membuatnya:
- Kisarkan mentega bersama gula sehingga kembang. ( Saya gunakan blender je, sebab tiada mixer).
- Kemudian, pecahkan telur, dan kisar lagi.
- Masukkan setengah tin susu cair, dan kisar lagi.
- Koyak2kan sebahagian roti, kisar lagi sehingga roti hancur. Dan teruskan koyak roti sehingga habis sambil selang2kan dgn menuang lebihan susu sejat.
- Griskan loyang, dan tuang adunan tadi ke dalam loyang.
- Taburkan dengan kismis, dan pastikan kismis tenggelam.
- Kemudian bakar adunan pada suhu 175 darjah celcius, selama 30 minit, atau sehingga masak.

Bahan Sos Kastard
1 tin susu sejat F&N
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula

Cara membuatnya:
- Satukan semua bahan, dan masak di atas api yang perlahan. Sentiasa dikacau, sehingga masak. Sebentar saja tau!
- Kemuadian, tuangkan di atas puding roti yang telah siap tadi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...